Hulladékszállítási engedélykérelem ügyintézése

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓ: A teljes hulladékszállítási engedély ügyintézése kontakt nélkül megoldható, mindent el tudunk intézni elektronikusan, így az engedélyeztetést a járvány idején is tudjuk végezni a megszokott munkarendben!

 

Miért van rá szükség?

 

Minden olyan vállalkozásnak, mely más vállalkozások által termelt hulladékot a hulladék keletkezési helyéről közúton szállít, hulladékszállítási engedéllyel kell rendelkeznie.

 

Mi ennek a törvényi háttere? 

 

A hulladék szállításának, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény rendelkezései szerinti meghatározása: a hulladék telephelyen kívüli mozgatása. 

 

Amennyiben azt nem a hulladék termelője végzi, az csak hulladékszállítási engedély birtokában végezhető. A hulladékszállítási engedélyt a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság adja ki 5 éves időtartamra a jogszabályban, jelen esetben a hulladékgazdálkodási tevékenységek nyilvántartásba vételéről, valamint hatósági engedélyezéséről szóló 439/2012 (XII. 29.) Kormányrendeletben meghatározott tartalmi követelmények teljesítése, valamint az engedély elbírálásáért fizetendő igazgatási és szolgáltatási díj megfizetése után. Az engedély vonatkozhat egy-egy megyére, vagy pedig - a legtöbb esetben ezt javasoljuk - Magyarország teljes területére.

 

Miért minket válasszon?

 

Cégünk és kollégáink könnyíteni szeretnének az Ön dolgán! Tapasztaljuk, hogy első hallásra az engedélyeztetés menete bonyolultnak tűnik, de célunk, hogy lépésről lépésre segítsünk Önnek minden szükséges dokumentumot, szerződést és engedélyt beszerezni. 

 

Bizonyára Ön is elfoglalt, mint mindannyian. Ezért minden dokumentumot online meg tud velünk osztani, az engedélyeztetés folyamata teljes mértékig elektronikus. Ha viszont segítségünket kérné bármilyen területen, szívesen elmegyünk és személyesen is tudunk közreműködni a dokumentumok összegyűjtésében külön megbeszélés alapján.

 

Az elmúlt időszakban sok különböző igényű ügyfelünk volt, így sok tapasztalatot szereztünk, hogy az engedélyeztetési eljárás gördülékeny lehessen. Így elkerüljük a felesleges plusz hiánypótlásokat, Ön pedig hamarabb kapja meg az engedélyt. 

 

Ráadásul mindezért csak akkor állítjuk ki a számlát, amikor Ön már kézhez kapta az engedélyét. Tehát leendő Ügyfelünk számára nincs semmilyen kockázat, ha minket választ.

 

Partneri kedvezmények

Partnerünkként extra kedvezményt kap! Csak akkor állítjuk ki a számlát, amikor Ön már kézhez kapta az engedélyt. Egyéb szolgáltatásainkat pedig jelentős kedvezménnyel veheti igénybe.

Ügyfélszolgálat

Az engedélyeztetési eljárás során végig, de a későbbiekben is bármikor fordulhatnak hozzánk szakmai kérdésekben, mi pedig szívesen segítünk, hiszen ez a szolgáltatásunk része. 

Gyors szolgáltatás

Arra törekszünk, hogy az egész folyamat az Ön számára legkedvezőbb legyen. 

Amennyiben minden dokumentum rendelkezésre áll, 2 napon belül beadjuk az engedélykérelmet.

Minden online

Az összes dokumentumot online kérjük hozzánk eljuttatni, ezzel időt és pénzt spórolunk meg Önnek.

Ha igénylik, természetesen személyesen is segítünk ezek beszerzésében.

Amint felveszi velünk a kapcsolatot telefonon vagy üzenetben, rá fogunk kérdezni a vállalkozásával kapcsolatos alapvető információkra. Fontos tudnunk, hogy rendelkeznek-e az engedély kiadásához szükséges tárgyi, személyi és pénzügyi eszközökkel, hiszen az engedélyeztetés során a Kormányhivatal ezek hiányát kizáró tényezőnek tekinti. Vállalkozásunk kizárólag nem veszélyes hulladékgazdálkodási engedélykérelmek elkészítésével és ügyintézésével foglalkozik!

 

Miután cége adataival, tevékenysége céljával és a bevonni kívánt gépjárművek számával tisztában vagyunk, minden esetben egyedi árajánlatot készítünk az Ön szükségleteinek figyelembe vételével. Mivel úgy építettük fel cégünket, hogy az Ügyfelek számára leginkább kényelmes módon a kapcsolattartás online és telefonon zajlik, ezért árajánlatunk a piaci ár alatti, rendkívül kedvező ajánlat lesz. Amennyiben Ügyfelünk igényli, hogy személyesen is segítsünk a szükséges dokumentumok összeállításában, erre is van lehetőség külön megegyezés szerint.

 

Amikor elfogadja árajánlatunkat és szerződést kötünk, részletes listát küldünk a beszerzendő dokumentumokról. Ha szükséges, vállalkozása KÜJ- és KTJ-számát is meg tudjuk igényelni, ezt a hulladékszállítási engedélykérelem elkészítésétől függetlenül is vállaljuk OKIR-rendszeren keresztül érkező meghatalmazás után. Mellékelnünk kell az engedélykérelemhez különböző  nyilatkozatokat, szerződéseket és meghatalmazásokat. Ezeket előre megírva elküldjük Önnek, így csupán aláírnia kell őket.

Az engedélyeztetési eljárás menete

Összeállítjuk a vállalkozás Havária-tervét a rendkívüli események kezeléséhez, kiszámoljuk a forgalmi engedélyek és az Ön által elmondottak alapján a cég éves hulladékszállítási kapacitását. Segítünk kiválasztani a szállítani kívánt hulladéktípusok kódjait az aktuálisan érvényes EWC-kódlistából, mely ide kattintva is elérhető. Onnantól kezdve, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésünkre áll, 2 napon belül beadjuk az engedélykérelmet az elbíráló hatóság felé, mely országos engedély esetén a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.

 

A beadás előtt 120.000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell befizetni a Kormányhivatal számlájára. Az engedélyeztetési eljárás alatt a kérelem benyújtása után is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Kormányhivatal ügyintézőivel. Elkészítjük az esetlegesen szükséges hiánypótlásokat, de az elmúlt években összeállított jelentős mennyiségű engedélykérelem miatt ezeket sikerül minimálisra csökkenteni, ezzel is gyorsítva a folyamatot.

 

A Környezetvédelmi Hatóság a kérelem benyújtását követő 60 napon belül adja ki az engedélyt. Összességében tehát az első beszélgetéstől kezdve 3 hónapon belül kezében lehet az engedély, ez a maximális idő, amivel számolni kell, de ha már minden dokumentum a rendelkezésére áll, ez az idő csökkenhet.

 

Az engedély megérkezése után is segítjük Partnereink munkáját, hiszen - amennyibe erre szükség van - környezetvédelmi megbízottként ellátjuk a hulladékgazdálkodási tevékenység felügyeletét. Ennek keretében segítjük a jogszabályok teljeskörű betartását, ajánlásokat teszünk munka- és környezetvédelmi téren, összegyűjtjük a hulladékgazdálkodási dokumentumokat, mely alapján elvégezzük a szükséges adatszolgáltatásokat a Kormányhivatal felé, valamint értesítjük az esetleges jogszabályváltozásokról.

További tudnivalók hulladékszállítási engedélykérelem készítéséhez


Mi a hulladékszállítási engedély lényege?


Minden olyan tevékenység, melyben valaki profitorientált hulladékszállítást végez, magyarul pénzt kap érte, és a hulladék nem a sajátja, engedélyköteles. Az engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adja ki, igazgatási szolgáltatási díj köteles (120.000 Ft) és öt évre szól. Ehhez szükséges igazolni, hogy a cég rendelkezik a megfelelő mennyiségű szállítójárművel a megadott mennyiség szállításához, illetve hogy az egyéb feltételeket is teljesíti-e, úgy, mint biztosítások, szerződések, nyilatkozatok megléte. Ezeket az eljárás elindítása előtt, az engedélykérelem összeállítása során mi segítünk összerakni, beszerezni. A cégjegyzékben meg kell jelölni a hulladékgazdálkodási tevékenységet, mint a cég egyik tevékenységi körét.


Mi az engedélyeztetés menete?


A bevonni kívánt gépjárművek forgalmi engedélyét, a sofőrök jogosítványait, az előre elkészített nyilatkozatokat és a megbízásokat aláírtan kérjük először visszaküldeni, ez alapján kezdjük az engedélykérelem összeállítását. Ezt követik a további szerződések, adóigazolás, jegyzői igazolás. A folyamat kezdete előtt erről készítünk egy listát, hogy mi mindenre van szükség, de természetesen közben is folyamatosan értesítjük Önöket, hogy éppen mire van szükségünk, ahhoz, hogy minél hamarabb összeálljon az engedélykérelem. Ha minden a helyére került, akkor benyújtjuk a Kormányhivatalnak, akik néhány napon belül visszajeleznek, hogy kimaradt-e valami, szükséges-e hiánypótlást benyújtani. Az esetleges hiánypótlás benyújtását követően két hónapon belül érkezik meg az engedély.


Hogyan lehet nemzetközi engedélyt szerezni, ha valaki külföldre is szállít?


Amennyiben a cég Magyarországon kívül is szállít, akkor fontos, hogy első körben magyar engedéllyel kell rendelkeznie. Néhány EU-s országban elfogadják a magyar engedélyt, nem kérik az engedélyeztetés helyi lefolytatását, míg más országokban mindenképp kapcsolatba kell lépni a helyi hatósággal. 


Hogyan lehet a későbbiekben módosítani az engedélyt?


Amennyiben a későbbiekben további gépjárműveket kívánnak bevonni az engedélybe, akkor ezt egy egyszerűsített, módosító engedélykérelem formájában lehet megtenni. Ebben az esetben nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni a Kormányhivatalnak. Viszont az engedélymódosítás átfutási ideje itt is akár két hónap is lehet, tehát érdemes meggondolni jó előre, hogy hány gépjárművet vonnak be az engedélyeztetésbe a későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében. Ugyanakkor, akkor sem történik probléma, ha egy gépjárműre ugyan van érvényes engedély, mégsem szállítanak vele hulladékot. Az engedélybe bevont gépjárművekkel ugyanúgy végezhetik a hulladékszállításon kívüli tevékenységüket is.

 

Ugyanígy át kell gondolni a szállítani kívánt hulladék mennyiségét és a típusát is, mivel ezeket már csak 60.000 Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetésével lehet módosítani a Kormányhivatal felé. 
Amennyiben változik a gépjárművezetők személye, azt nem szükséges bejelenteni a hatóságnak. Egyéb változásoknál is többnyire nincs bejelentési kötelezettség.

 

Elérhetőségeink

 

Telefonszám:

+36 70 882 5876

 

E-mail:

perfect.build888@gmail.com

 

A Kapcsolat fülre kattintva közvetlenül is írhat nekünk.

Néhányan elégedett partnereink közül

Tici Transport Kft.

Transolut Kft.

Kraft HD Zrt.

I-CONT Trader Kft.

Kop-Co Plast Kft.

Arrabona Ökotrans Nonprofit Kft.

Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.

Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.

Ádi-Mer 2015 Kft.

Jenati Trans Kft.

M.Z. Petrol Bt.

Uniszolg Bt.

Pro-Money Kft.

Krizsó és Társa 2010 Kft.

Juder Kft.

MoZso Service Kft.

S-Z Mátra Bau'97 Kft.

Neco-Bau 2000 Kft.

Deák-Trió Sped Kft.

Gépimpex Kft.

Horváth Eurotrans Kft.

Potvorszki Attila e.v.

Dékány Marianna e.v.

Perger Sándor e.v.

Juhász Sándor e.v.

Tóth Barnabás e.v.

Szlovencsák Zsolt e.v.